Fazla Çalışmanın İspatı ile ilgili Yargıtay Kararı

Yargıtay’ın fazla çalışmanın ispatı konusunda yol gösterici önemli bir kararı:

T.C. Yargıtay Başkanlığı – 9. Hukuk Dairesi Esas No.: 2007/31410
Karar No.: 2008/33719
Karar tarihi: 15.12.2008

DAVA :Davacı, fazla çalışma ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

YARGITAY KARARI

Dava, fazla çalışma ücreti alacağı isteğine ilişkindir. Davacı sürekli fazla mesai yaparak çalışmasına karşın buna ilişkin ücret alacaklarını alamadığını iddia ederek, giriş çıkış saatlerini içeren kayıtlara dayanmıştır.

Davalı fazla çalışmanın ancak işverenin yazılı talimatı ile yapılabileceğini belirtmiş, davacının dayandığı çizelgelerin çalışanların ayrıldığı saatin tespiti için disiplin ve güvenlik amacıyla düzenlendiğini savunmuştur.

Mahkemece istek kabul edilmiştir.

Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi norm kuramı uyarınca bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır. Bordroda fazla çalışma bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi fazla çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir.

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle katınlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önününe alınabilir.

Somut olayda, bir kısım tanıklar girişlerin bilgisayar ortamında yapılmadığını, ancak imzaladıklarını, bir kısmı ise bu defterlerdeki kayıtların sonradan görevli tarafından bilgisayara kaydedildiğini açıklamıştır. Devam defteri sunulmamıştır. Davacı tarafından sunulan bilgisayar çıktısının, işçilerin normal çıkış saatleri ile gerçekleşen çıkış saatlerini gösterdiği anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının sunduğu giriş çıkış kayıtlarına itibar edilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.12.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

İŞ HUKUKU AVUKATI NEDİR?

İş Hukuku avukatının ne olduğu konusu ve bir iş hukuku avukatının çalışma alanının kapsamının ne olduğu hususu merak edilen konulardan biridir. Bu konudaki yazımızı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

İş Hukuku Avukatı

Bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz;

Adres: Cevizli Mah. Bayraktar Sk. No:1-3 Kartal/İstanbul (Anadolu Adliyesi B Blok Açık Otopark Karşısı, Kartal Nursanlar 4 Plaza)

Telefon:  0532685 96 41

WhatsApp Mesaj:0507545 01 36

E-Posta: info@alberahukuk.com